tisdag 1 november 2016

En byggnadsfysiker vinner inte, eller...

Foto: Peter Kroon
Det blev inget Nobelpris till någon byggnadsfysiker i år, heller. Och inte var vi representerade i det vinnande teamet på Climathon i Malmö heller, eller?

När jag lite drygt 27 h efter jag klev upp i fredags morse slänger mig i Öresundstågets säte på lördag förmiddag efter avslutat Climathon har jag svårt att riktigt få grepp på om jag är en vinnare eller ej. Det kan ha att göra med att jag endast sovit 20 minuter under samma period.

Eller kanske beror det på någon okänd cocktail-effekt orsakad av ett för stort samtida intag av kaffe, havremjölk och dadlar - en kombo som ändå höll sömnen borta och arbetsmoralen på någorlunda rimlig nivå genom natten. Eller var det zumban innan middagen och technobeatsen när energinivå låg i botten vid 2-tiden. Och jag undrar om de övriga 108 deltagarna på Climate-KIc:S Climathon i Malmö känner sig lika utpumpade. Är deltagarna på de övriga 58 orterna runt om i världen också trötta och glada.

För det är det man blir när man jobbat med att hitta en lösning på ett specifikt problem koncentrerat under 24 h ihop med fyra personer som man aldrig träffat förut.

På Climathon i Malmö tog vi oss an tre utmaningar som olika aktörer i Malmö stad definierat. Två handlade om olika vinklingar på att hantera risken för översvämningar. Jag arbetade i en grupp med bostadsbolaget MKBs utmaning kring samnyttjande av tomma lokaler.

Så tillsammans med en tjänstedesigner från USA, en hållbarhetssamordnare från Colombia och två landskapsarkitektstudenter har jag gnuggat mina grå, drömt, gjort verklighetscheck, byggt hemsida, pratat finansiering och affärsmodell. Och efter lördagens frukost presenterade vi vårt förslag "Aktivoteket", en idé vi verkligen trodde på. Men ett annat team utsågs av juryn att  slåss om slutsegern.

Men som byggnadsfysiker är jag trots allt en vinnare. För under en mycket komprimerad tid har jag fått möta och arbeta tillsammans med kompetenta och inspirerande människor som jag inte annars skulle träffat. Jag har fått mina egna idéer värderade rakryggat och konstruktivt. Jag har fått skratta och sucka, och jag hittat några tekniska lösningar som verkligen kan göra skillnad i framtiden.

Så när tåget nu passerar Falkenberg känner jag att det här vill jag vara med på även nästa år. För jag lämnade årets Climathon som en vinnare oavsett vad juryn tyckte. Tack för allt team Give 'n Take! - dvs Erica, Stefan, Flavia och Johan!

SP Hållbar samhällsbyggnad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar